You are currently viewing Rohožky v histórii I.

Rohožky v histórii I.

Rohožky v histórii I.

Rohožky nepatria medzi novodobé luxusné predmety…sú to pradávne luxusné predmety. Je to uhol pohľadu, ale čo je isté , že nemôže byť náhoda, že ich existencia sa datuje tisícročia naspäť v histórii. Reč bude o týchto používateľných veciach, ktoré priniesli bezpečnosť a uľahčili život ľudí.

Z istého hľadiska medzi prvé predmety, ktoré pračlovek používal boli rôzne látky, zvieracie kože, ktoré chránili, držali v čistote a hriali nie len jeho ale aj jeho príbytok Preto sa teraz trochu pozrieme do zákulisia našich kúskov so zárukou úsmevu, a pokúsime sa Vám priblížiť, ako a odkiaľ vlastne pochádzajú tieto lapače prachu.

Starodávne kamenné hromady

Už v staroveku ľudia dbali na to, aby sa do ich domu dostalo čo najmenej špiny z ulíc. Preto sa z praktického hľadiska pokúsili používať materiály/látky, ktoré boli dostupné v čo najväčšom množstve. V prvom kole sa pokúsili pred vchodovými dverami postaviť „rohožky“ z malých alebo väčších kamienkov, aby si na nich mohli očistiť svoje nohy alebo topánky.

Ak sa nad tým lepšie zamyslíme, táto myšlienka sa dodnes takmer nezmenila. Zdá sa, že udržiavanie čistoty v domácnostiach a výroba praktických vecí z módy nevychádza, nestal sa menej dôležitým aspektom v očiach ľudí. Iste, metódy a okolnosti sa zmenili, ale je vzrušujúce popremýšľať o situácii starodávnej ženy alebo vojvodcu, ktorý si svoje zašpinené topánky nemali kde očistiť a preto hľadali riešenia.

Skutočné umenie

Ďalej premýšľajúc o myšlienke postavenej z kameňov sa v čase mozaiky zrodili skutočné umelecké diela na tému lapač nečistôt. Nádherné mozaiky a kamienky boli k dispozícii každému, kto sa po príchode domov chcel zbaviť prachu z ulice.

To nasledovali nápady rohožiek z rohoží, prútov, trstiny, sušených rastlín, ktoré otvorili nové vzrušujúce príležitosti pre vtedajších tvorivých umelcov. Na rad prišlo ľahké tvarovanie, pletenie, a spracovanie podobné látke. Toto riešenie tiež urobilo čistenie oveľa jemnejším a dôkladnejším, takže sa stalo obľúbeným u mnohých.

Dôležitosť tohto nástroja sa zistila aj v prípade mozaík a aplikácií z ovocia a trstiny. A to prostredníctvom uvítacích nápisov, označením hodnosti, či rodinných erbov. Často využívali túto príležitosť zástupcovia vyšších vrstiev ako extra signál, rodiny ako milý odkaz pre vstupujúcich. Poznáte to?

Prirodzene krásne

Tieto materiály blízke prírode vykonali svoju prácu úžasne pred aj za bránami, chodníkmi či dverami. Dlhú dobu znášali používanie, ale po čase sa aj tieto roztrhali, spálili, alebo nejakým spôsobom opotrebovali. Pri vyhodení týchto rohožiek von oknom ale ľudia nemuseli rátať s nijakým znečisťovaním životného prostredia.

Tieto starodávne riešenia rohožiek nielen lepšie, ale aj na dlhšiu dobu poskytovali pohodlný, teplý a protišmykový prístup do domov. Zdá sa, že ani v dnešnej dobe si nemôžeme želať nič viac od praktického kúska.

Nuž! Čo sa zmenilo?

Ak sa nad tým zamyslíme, s našim tvorivým tímom postupujeme na tej istej línii, snažíme sa rovnakú myšlienku realizovať v trochu modernejšej podobe. Napriek tomu, že tento nápad aj my len kopírujeme iba z ďalekého pohľadu tisícročí, implementácia ponúka čoraz viac vzrušujúcich príležitostí.

Pri výbere a dizajne jednotlivých kúskov zapájame do práce aj publikum, čím sú hotové koberce skutočne hodnotné. Navyše je to v dnešnej dobe možné behom niekoľkých minút bez toho aby sme museli prekonať nejakú dlhú cestu tam aj späť, aby sme sa stretli s maliarom, umelcom, ktorý by nám náš rodinný uvítací koberec pripravil.

Pri dnešných moderných materiáloch aj my veríme v prirodzenosť. Naša rohožka z kokosového vlákna a precízna maľba prinášajú ovocie:  ľudí s úsmevom na tvári v našom domove.

Pridaj komentár