You are currently viewing Evolúcia jedinečných rohožiek

Evolúcia jedinečných rohožiek

Vývoj jedinečných rohožiek - je prvý dojem dôležitý?

Niektorí hovoria, že o sympatiách dvoch ľudí sa rozhodne v priebehu prvých 3 sekúnd. Kroky zložitého,ale predsa  jednoduchého psychologického, emocionálneho procesu prebiehajú v nás vo chvíľach randenia. Ale čo v prípade nášho bydliska, nášho domovu? Ak pôjdeme na návštevu, či prídeme domov po únavnom dni, posúdime svoje známe i neznáme prostredie bez toho aby sme si to vôbec všimli. 

Nie je náhoda, že nás čoraz viac zaujímajú bytové doplnky, začíname si uvedomovať, najmä v spoločnostiach, že doladená zmena nášho životného prostredia prispieva k zvyšovaniu kvality nášho života. A tak sa dostaneme k tomu, že sa  rohožka stáva jedným z hlavných bodov vybavenia našej domácnosti. 

Ako sme sa dostali od kamienkov k maľovaným kokosovým vláknam? 

Ako ste sa o tom už dočítali v našich predchádzajúcich článkoch, v histórii sa vyskytlo nespočetné množstvo riešenia na zakrytie podlahy, používaním zvieracích kožuchov, rohoží, či rôznych látok na zachytenie blata a prachu. Všetky majú niečo spoločné. Ak sa na to pozrieme bližšie, každé riešenie je zamerané na komfort, estetiku a ochranu. Pri každej sa dostáva pojem rodina, domov, rezidencia, príbytok do popredia. 

Tak ako voľne žijúce zvieratá aj človek vychádzal z toho,aby bojoval a ochraňoval svoj domov, či celkom na začiatku svoju jaskyňu. Z toho vyšiel inštinkt držby a ochrany majetku, ktorý, či sa nám to páči alebo nie, je akýmsi existenčným inštinktom, ktorý pretrval dodnes.

Funkcia a implementácia 

Funkcia a implementácia sa dosť zmenili od tých čias, pretože my už nežijeme v neustálom strachu zo smrti, nemusíme sa každý deň báť nevyhnutných nebezpečenstiev, keď opúšťame svoje domovy . Naďalej si udržiavame úlohu žien postávajúcich pri varení, či muža “dobyvateľa”, ale tiež sa stále rýchlejšie snažíme hľadať alternatívy namiesto starých rodinných modelov.

Je však niečo, čo sa nemení, pretože všade je dobre, ale doma najlepšie. Či už je reč o dvoch-troch bydliskách, o cudzej krajine alebo o jednej izbe niekde v strede mesta v podnájme, či v najchudobnejšej časti stále trváme na nenahraditeľnej intimite, ktorú nám môže poskytnúť naše vlastné jedinečné prostredie. Závesy, rastlilny, vankúšiky,ozdoby, sviečky, plyšáky? Každý má niečo, čo robí atmosféru útulnejšou.

Prečo práve jedinečné rohožky?

Pre nás to malo zmysel. Toto nám ešte chýbalo z toho konkrétneho obrazu, aby sme sa konečne upokojili.  Aby sme sa po každom návrate domov s pokojným srdcom mohli konštatovať, áno, teraz sme doma, odteraz môže prach z ulice zostať kde len chce… vonku je to priestrannejšie, my teraz pôjdeme dnu a s úsmevom sa postavíme ku všetkému čo nás čaká. Či na nás čakajú vo vnútri, alebo my čakáme na niekoho, tento kľud nám nemôže zobrať nikto. 

Prišli sme na to, že už máme dosť škaredých, opotrebovaných, psom rozhryznutých látok, nemáme viac deravých tričiek ktoré by sme hodili pred dvere, potrebujeme niečo nové, niečo veselé, niečo čo nás charakterizuje a čo nám bude prinášať iba radosť a šťastie cez naše vchodové dvere. 

Pridajte sa aj VY!

Popozerajte sa u nás, ak aj Vy máte nápady ohľadom toho, čo by Vás potešilo po každom príchode pred Vašimi vchodovými dverami.… Pustite uzdu svojej fantázii, pretože u nás nie je taký  nápad, ktorý by narazil na odpor. S dievčatami pracujeme už dlhší čas na tom, aby sa každý mohol pýšiť vlastnou, veselou jedinečnou navrhnuteľnou rohožkou.

Vy by ste komu a akú rohožku pripravili nabudúce? 

Pridaj komentár