You are currently viewing Čo sa týka rohožiek

Čo sa týka rohožiek

Čo sa týka rohožiek

Hygiena na prvom mieste

Ochrana domácnosti a čistota

Hygiena sa kvôli kornoravírusu stala jednou z najdôležitejích tém v dnešnej dobe. Nezabúdajmen však, že pri odchode z domu nie je dôležité chrániť len seba- podľa možnosti by sme mali viac dbať aj na čistotu nášho domova. Samozrejme nemusíme každý deň upratovať byt- musíme sa však viac sústrediť na povrchy, ktorých sa dennodenne dotýkame. Také sú napríklad kľučky na dverách, dvere na skrini, spínače- čistime ich častejšie! Je tiež dôležité dezinfikovať kuchynskú linku, či vodovodné batérie v kúpeľni- tie sú používané každý deň.  Na mnohých miestach si môžete prečítať, že náš mobilný telefón je potenciálnym nosičom vírusov- čistime ich tiež častejšie ako obvykle. 

Ak už dezinfikujeme, najlepšie je, ak to robíme dezinfekčným prostriedkom s obsahom alkoholu. 

V dnešnej dobe, keď sa bohužiaľ všetko točí okolo vírusovej infekcii, a o tom, čo všetko môžeme v tejto akútnej situácii urobiť pre svoju každodennú hygienu, nezaškodí sa pozrieť na to, čo všetko môže rohožka urobiť pre ochranu hygieny nášho domova. Každý druhý tip, či správa hovorí o tom, aké je dôležité chrániť sa- niet pochýb o tom, že ani v tejto situácii si na svoje topánky nedávame ochranný film. Dúfajme, že tento bod sa ani neuskutoční- ale nezaškodí ak si uvedomíme, že prvá obranná línia v tomto prípade je- dobre zvolená rohožka- skutočne dôležitá.

Položme si zopár otázok: čo môžeme urobiť my, aby sme sa čo najviac ochránili už pri tomto “vstupnom” bode pred rizikom infekcie? Aké rohožky existujú? Ktoré nás pred čím ochránia? Akú majú funkciu? Či ich je možné vyčistiť a ak áno, tak ako? Kedy je čas na výmenu? 

Pozrime sa na tieto otázky- začnime hneď na začiatku!

Rohožky v histórii

Môžeme povedať, že už aj starí Rimania používali “rohožku”. Na začiatku drsnejšie, potom jemnejšie kamienky. Najskôr tým, že pri vchode do domu položili drsnejšie a potom jemnejšie kamene, evidentne chceli pred vstupom do domu rímskeho občana očistiť sandále, alebo inú obuv od špiny a blata. Neskôr miesto rohožky vyskladali mozaikami- a neboli by to Rimania, keby už vtedy (!) nevyskladali z mozaík uvítací nápis pre svojich hostí. 

Ľudia v staroveku  vyskúšali rôzne materiály: slamu, stonky kukurice alebo dokonca trstinu – a potom sa samozrejme objavila aj guma či železná mriežka. Tieto materiály, ktoré sa rozšírili po dobe industrializácie, však stále neboli schopné na úplné zachytenie špiny, ktorú návštevníci vnášali do domu na nohách a to po stáročia.  Rohožky v dnešnej dobe nielenže plnia čistiacu funkciu, ale dokonca to robia aj na mikrobiologickej úrovni – povedzme si na rovinu, od mozaiky je to dosť veľký pokrok.

Výber je obrovský, význam dizajnu a farby je už charakteristický. Existuje veľa druhov materiálov, z ktorých sa rohožky vyrábajú, a dokonca aj výrobcovia a vývojári prichádzajú s lepšími a lepšími riešeniami v tejto oblasti: nielen náš byt, náš dom, ale dokonca aj kancelárska budova alebo zdravotnícka inštitúcia je dôležitým cieľom trhu. Špeciálne potreby zrodia špeciálne technológie a materiály – táto oblasť sa tiež neustále vyvíja, aby vyrábala čo najefektívnejšie kúsky. 

Čo by sme dnes mali vedieť ak chceme kúpiť rohožku?

Pokiaľ ide o náš domov, v zásade rozlišujeme dva typy rohožiek: vnútornú a vonkajšiu. Funkcia vnútorných a vonkajších rohožiek je rozličná, vyrábajú sa tiež z rôznych materiálov a rôznymi technológiami. 

Pri vonkajšej rohožke je dôležité, aby spĺňala kritérium odolnosti voči počasiu. Základným procesom musí byť teda odolnosť – preto si vedú dobre ako vonkajšie rohožky  kúsky s hliníkovou štruktúrou. V týchto rohožkách sú do koľajníc zabudované štetiny – fungujú prakticky ako silná kefa položená na chrbát. Ich úlohou je byť dlhotrvajúci a efektívny. Ich prvoradou úlohou je odstrániť blato a nečistotu z našich topánok-a to takým spôsobom, aby sme  potom tieto nečistoty z nich mohli ľahko odstrániť, vytriasť.

V interiéry je prvoradé niečo iné: tu je dôležité aby mala rohožka dobrú absorpčnú vlastnosť. Výrobcovia to dosiahnu tak, že rohožky vyrábajú zo špeciálnych vlákien: sú to také plastové vlákna, ktoré dokážu vyčistiť, absorbovať vodu a sú dostatočne pružné na to, aby bola rohožky odolné.  

Šetrenie rohožkou?

Porozmýšľali ste už niekedy nad tým, koľko asi stojí to, ak rohožka ktorú ste si vybrali nie je dobrej kvality, len ťažko sa čistí a vôbec nespĺňa svoju funkciu? Ak ešte nie tak sa na to teraz pozrieme!

Len sa nad tým zamyslime: ak do každej miestnosti umiestnime rohožku podľa jej funkcie- kde ju môžeme najlepšie využiť- tak budeme mať menej na upratovanie. To znie celkom dobre, nie?  

Nehovoriac o tom, že kvalitná rohožka, má pri správnom použití veľmi dlhú životnosť-takže sa oplatí investovať do niečoho, čo je vyrobené zo skutočne dobrého materiálu s vynikajúcou technológiou.

Vedeli ste, že :nanesené bahno a nečistoty sú zodpovedné za 85 – 90 percent z toho, čo je potrebné vyčistiť.

 Je to veľmi vysoké číslo. Obzvlášť v takej citlivej ére, v ktorej akurát žijeme.  Preto je dôležité si dobre premyslieť ako veľmi je chranený náš domov- z hľadiska rohožky. Všade sú umiestnené rohožky, kde ich je treba? Sú dobrej kvality? Ak nemá správnu kvalitu, tak sa do nášho domova dostane oveľa viac nečistoty – čo bude mať za následok, že budeme musieť oveľa viac upratovať. Neoplatí sa to. Viac práce, viac peňazí- tomuto sa môžeme ľahko vyhnúť. 

Čistenie rohožky

Je veľmi dôležité, aby sme rohožku pravidelne čistili! Ako už bolo spomenuté, je v prvej línii, takže je prirodzené, že sa na nej môže usadiť množstvo baktérií- ktoré si prinášame z ulice. Márne si utierame nohy a čistíme obuv na rohoži – keď na ňu najbližšie stúpime, môžeme si priniesť do domu niečo, čo sme nechceli.

Nikdy nedávajte jedlo, nákupné tašky či kabelky na rohožku! Veľmi ľahko sa môžu nakaziť rôznymi baktériami, a čo nevidieť sa dostanú do nášho domu- v horšom prípade hneď do našej kuchyne. 

Už sme spomenuli, že  väčšie nečistoty sa dajú ľahko vytriasť  z vonkajšej rohožky. Ak preventívne napriek tomu obuv necháme vonku, otázkou je, ako môžeme správne vyčistiť vnútornú rohožku.

Dobrou správou je, že vnútorná rohožka sa ľahko čistí vďaka svojim špeciálnym vláknam. Špeciálny, rezaný, silný polyamid, tj. plastové vlákna, môžu zachytávať veľa nečistôt a prachu – ďalšou nepochybne dôležitou vlastnosťou je, že sa dajú ľahko a efektívne vysávať.

Nie sú potrebné žiadne ďalšie špeciálne spôsoby čistenia – týždenné alebo denné čistenie alebo vysávanie postačuje na to, aby bol čistý. V rámci pravidelného čistenia ho teda vždy vysávajte.

Ak chcete byť veľmi dôkladní – a to je teraz obzvlášť dôležité – môžete ich aj dezinfikovať. Na tento účel je vhodný dezinfekčný sprej použitý na textil. Ak je to žiaduce, môžeme ho použiť po každom vysávaní.

Nezabudnime však na jednu z veľmi dôležitých generácií rohožiek: umývateľné rohožky. Túto vlastnosť sa určite oplatí využiť – môžete ich prať v práčke každý mesiac, mesiac a pol. Takže ho nevyhnutne nemusíme brať do čistiarne – ak sa zmestí do práčky, dá sa prať na 30-40 stupňoch.

A ak už naša rohožka zostarla- kúpme si novú. Ak sa už nedajú čistiť, ak sa trhajú, tak je oveľa bezpečnejšie si zaobstarať nový kúsok

Nezabudnite: hygiena je dôležitá. Aj teraz počas epidémie. Rozumným a precíznym čistením a starostlivosťou o svoje veci môžeme chrániť našu rodinu aj náš domov. 

Prajeme všetkým pevné zdravie!

Pridaj komentár