You are currently viewing Maľovanie vajíčok prírodnými farbami!

Maľovanie vajíčok prírodnými farbami!

Maľovanie vajíčok prírodnými farbami!

Napriek súčasnej situácii Veľká noc nesmie chýbať ani tento rok, hoci mnoho z nás nemáme tú príležitosť aby sme sviatočné dni trávili tak ako minulé roky, tradície predsa len musíme zachovať. Je to dôležité, pretože už len takými maličkosťami ako je napríklad koláč upečený podľa  receptu starej mamy, či vajíčka maľované podľa domácich praktík, je dobré na ochranu nášho duševného zdravia počas tohto obdobia.  

Tento týždeň tu máme pre Vás DIY článok, ktorým Vám chce náš tím Jedinečných rohožiek pomôcť trochu spestriť tento sviatok. Prezradíme Vám niečo o maľovaní vajíčok, o ich histórii, a napíšeme Vám zopár tipov ako môžete pomocou prírodných surovín zafarbiť vajíčka. 

Symboly 

Možno by sme všetci mohli súhlasiť s tým, že Veľká noc, známa aj ako najväčší sviatok jari, je mimoriadne bohatá čo sa týka symbolov. Zvyky sa počas dlhých, dlhých rokov spojili, takže sa na Veľkú noc prejavili charakteristiky viacerých náboženstiev.

Vajíčko je nepochybne symbolom plodnosti a znovuzrodenia vo všetkých mytológiách, porekadlách a náboženstiev. V starých časoch bol najčastejšie sfarbený do červena kvôli viere v jeho magickú moc, ale mnohí si tiež myslia, že červená farba symbolizovala Kristovu krv.

Maľovanie vajíčok je známa tradícia na celom svete, ľudia verili rôznym vešteniam v dávnych časoch čo sa týka tohto sviatku. V noci vo Veľký piatok sa z rozbitého vajíčka  mohlo zistiť aká bude úroda budúceho roka, a podľa škrupiny na prahu dverí mohli dievčatá zistiť, aké bude povolanie ich budúceho manžela.

Prvé zmienky

O pôvode histórie maľovania vajíčok vieme iba to, že podľa germánskej legendy bohyňa Ostara kedysi na konci zimy našla zamrznutého vtáčika, ktorého premenila na králika aby mohol ďalej žiť. Ale niekde pri čarovaní sa stala chyba, pretože aj keď sa vtáčik premenil na králika, aj naďalej kládol vajíčka. 

Prvá zmienka o maľovaných vajíčkach na svete pochádza z roku 1615 zo Štrasburgu, aj keď tieto boli ešte stále jednofarebné červené, ako to bolo neskôr aj v celej západnej Európe ( zlatá farba sa na maľovanie v tomto období používala vo východnej Európe). Farebné vajíčka sa začali tvoriť až v 17. storočí, a tým paralelne začali vznikať aj rôzne vzory. 

 

Alternatívne riešenia

Mnoho ľudí si pod pojmom maľovanie vajíčok predstavuje vo vode rozpustnú farbu, ktorú môžete dostať v každom obchode pred sviatkami, alebo len cibuľová šupka použitá na Veľkú noc v takmer každej babičkinej kuchyni. Určite má každý aspoň jednu spomienku na minulé roky, keď po rozbití vajíčka uvidel pestrofarebné (pravdepodobne nie veľmi jedlé) farbivo rozliate na trhlinkách rozbitého vajíčka. Na odstránenie tohto problému existujú veľmi kreatívne alternatívy, prírodné farbivá, ktoré sa dajú použiť na vyčarovanie žiarivých farieb veľkonočného stola. 

Vymenujme si teda zopár podľa ich farebnosti: kurkuma (citrónovožltá), cibuľa (oranžova), červená repa/cvikla (ružová), špenát (zelená), červená kapusta (fialová/modrá), čučoriedka (modrá), káva (hnedá).  

Super odtiene

Tu je niekoľko rád, ako budú mať Vaše vajíčka dokonalú farbu!

V každom prípade budete potrebovať hrniec, sitko, sklo na zaváranie alebo také misky, v ktorých voda pokryje vajíčka kým sa tie zafarbia. Budete ešte potrebovať prísady potrebné na dosiahnutie farby ktorú ste si vybrali, vodu, pár lyžíc octu, a voliteľne kokosový alebo olivový olej aby bolo vajíčko lesklejšie. 

Postup je nasledovný:  začnite varením “farbiva” a vody, potom mierne znížte teplotu vody aby prestala vrieť, vložte vajíčka asi na 15-30 minút a povarte ich, kým nedosiahnete požadovanú tvrdosť. Nečudujte sa však, ak bude farba škvrnitá alebo trochu slabá (to sa dá eliminovať tak, že vajcia pred varením utriete mydlovou vodou a potom ich dôkladne umyjete, aby ste z nich odstránili nečistoty). Potom vajcia ochlaďte na izbovú teplotu, nalejte farbiacu tekutinu do veľkej misy alebo nádobky potom pridajte 1-2 lyžice octu. Vložte varené vajcia a nechajte ich namočené dobrých pár hodín (alebo ešte lepšie cez noc), aby ste mali určite žiarivé farby!

Dúfame, že sme Vám poskytli užitočné rady na maľovanie a vyskúšate tieto jednoduché metódy. 

Prajeme Vám príjemnú zábavu k tvoreniu, a nezabudnite, dávajte si na seba pozor! 

Pridaj komentár