You are currently viewing Rohožky v histórii II.- alebo po stopách dobytí a luxusných svadieb

Rohožky v histórii II.- alebo po stopách dobytí a luxusných svadieb

Rohožky v histórii II. - alebo po stopách dobytí a luxusných
svadieb

Rohožky v minulosti fungovali nielen ako bytové zariadenia, dokonca ani pojem lapače prachu si po celý čas nenašiel svoje miesto, pretože v mnohých prípadoch to bolo niečo oveľa viac. V minulosti bolo veľmi veľa vecí, ktoré môžu priniesť inšpiráciu a tvorivé výzvy do súčasnosti a budúcnosti. 

Preto sa teraz pozrieme na to, na čo všetko sa používala široká škála rohožiek, a aké alternatívy vynašli naši predkovia pred vynájdením syntetických materiálov. Na aké účely slúžili kožuchy alebo predmety vyrobené z kožuchu zvieraťa. Ukážeme Vám to! 

Symbolizovalo bohatstvo

Keďže v stredoveku bolo skutočnou prestížnou záležitosťou zabitie divého zvieraťa, napríklad jeleňa alebo diviaka preto diela vyrobené z nich sa často stali neoceniteľnými pokladmi. Považovali to za súčasť bohatstva, za ktoré okrem uznania a obdivu získali aj vážnu finančnú výhodu. 

Základ pre rokovania o manželstve

Predmetom bohatstva boli kedysi považované aj mladé ženy, väčšinou ako vzácne predmety ktoré v ústave manželstva našli svojich majiteľov podľa otcovských dohôd. Dnes to znie čudne, aj keď ešte aj v dnešnej dobe existujú kultúry, kde sa výdaj žien používa na zlúčenie rodín, kde ide hlavne o politické, či finančné zlepšenie rodiny vedené mužmi.  

Ak rodiny vlastnili látky, koberce tkané zo zvieracích koží alebo niekedy z drahých kovov, zlata, striebra, výrazne to zlepšilo šance dievčat na svadbu a pre vzostup najvyšších možných kast a spoločenských vrstiev.

Zisková umelecká činnosť

V tej dobe boli za spracovanie cenných surovín zodpovední veľmi uznávaní umelci. Oproti online svetu sa v tom čase oceňovali samozrejme personalizované riešenia založené na osobných vzťahoch. Pre tieto poklady pracovali špecialisti dlhou a namáhavou prácou, rovnako ako pri výrobe rytierskeho brnenia.

Ručné namaľovanie jednotlivých rodín, či kráľovského erbu, tkanie do koberca, či koberca používaného ako rohožka sa považovalo za veľmi hodnotnú úlohu. 

To všetko bola  vzácnosť a hodnota, pretože tam bol oveľa menší výber surovín a menej profesionálnych skúseností ako dnes.  Oblečenie, obuv, koberčeky, obrusy, čiapky, košele, zriedka spodná bielizeň, čipka fungovali pred niekoľkými stovkami rokov ako výsady pánskej vrstvy.

Symbolizovalo to bohatstvo

Naše srdce nás akosi ťahá späť do starých čias, keď sa v zmätku hojnosti občas stratíme v sklade surovín, techník, online príležitostí. Ale individuálny dizajn, osobné riešenia, radosť z tvorenia sú pre nás, ako za čias našich babičiek, nevyhnutné. Znamená to pre nás nájsť niekde zlatú strednú cestu, kde by sme spojili kokos, gumu, filc, radosť z ručného maľovania pri vytváraní rohožky, ktorá je niekedy luxusom.

Nedávame pod očakávania kvality, pre ktoré sme nastavili latku veľmi vysoko v porovnaní s očakávaniami hromadnej výroby. Čo nás veľmi teší, je, že v očiach našich tvorivých a kreatívnych kolegov je to prirodzené a známe, a preto usilovne pracujú na najlepších možných výsledkoch.

Meriame v úsmevoch

Výsledok sa meria nielen lajkmi, ale aj garanciou úsmevu. Dôvodom je, že darovanie rohožky, ktorú ste si vytvorili sami pre seba, alebo pre ostatných, by malo byť skutočne zábavným zážitkom, pretože zahŕňa prácu, vzrušené očakávanie a samozrejme radosť z prekvapenia!

Pozrite si našu stránku a navrhnite si rohožku s rodinným erbom, veno mladej nevesty či vlajku mladého následníka trónu podľa vlastného vkusu! 

Pridaj komentár